Produkter för brittisk tehandel (2)

Ekologiskt Svart Te

Ekologiskt Svart Te

Svart te odlas och skördas främst i Indien, Sri Lanka och sydafrikanska länder. Till skillnad från grönt te genomgår svart te flera produktionssteg efter plockning, såsom fermentering. Endast på så sätt skapas det karaktäristiska svarta tebladet. I Sri Lanka säljs svart te fortfarande under namnet Ceylon. Sri Lanka är den fjärde största teproducenten i världen. Största delen av detta exporteras. Även i Kina finns det odlingsområden som specialiserar sig på bearbetning av svart te. Provinsen Yunnan, i sydvästra Kina, är känd både för svart te och för regionala specialiteter, såsom det långvarigt lagrade Pu – Erh – teet (även kallat röd te) eller Keemun.
Ekologiskt Grönt Te

Ekologiskt Grönt Te

Grönt te fermenteras - till skillnad från svart te - inte. Det speglar därmed bäst bladen från ursprungsväxten Camellia sinensis. Genom den skonsamma bearbetningen bevaras många mineraler och vitaminer i tebladen. Grönt te innehåller den bittra substansen tein, som stimulerar och aktiverar oss genom nervsystemet. De torra tebladen innehåller ungefär lika mycket tein som koffein i kaffe. Emellertid sker frisättningen av ämnet i kroppen långsammare, vilket ger intrycket av att man är mer alert och vaken under en längre tid. Teinhalten beror på tesorten, årstid, skörd, vattentemperatur och dragningstid. I flera tusen år har teplantan odlats i Kina och bearbetats till grönt te. Därmed är Kina det äldsta teproducerande landet i världen och ledande inom te-kultur. Inget annat land odlar i närheten så mycket te.