Agar 100g VIVIO
Agar, även kallad agar-agar, är ett naturligt förtjockningsmedel av vegetabiliskt ursprung. Det utvinns från havsalger - rödalger. Agar har ingen lukt eller smak. Det innehåller många värdefulla ämnen som: mangan, magnesium, järn, kalcium, natrium och zink. Det är en substans som geléar starkare än gelatin. På etiketter hittar vi det under symbolen E-406. Används i stor utsträckning i vegansk matlagning istället för gelatin.
<strong>Användning</strong>
Agar används som en ersättning för gelatin i krämer, geléer, mousser, sylt och andra produkter. Det löser sig vid en temperatur på 85-95 grader Celsius, medan det stelnar redan vid 32-35 grader. Det behöver därför inte sättas in i kylskåp. För att uppnå medelhårdhet på gelén används proportionen: 1 sked agar per 1 kopp vätska. Agar löses upp i en liten mängd kallt vatten och tillsätts till kokande vatten, koka i några minuter. Agar kan också användas för att göra sylt. För 1,5 kg frukt och 500 g socker bör 1–1,5 skedar agar tillsättas.