Xantangummi
är en polysackarid, som bildas av mikroorganismen Xanthomonas campestris. Grunden för fermenteringsprocessen är sockerhaltiga ämnen och närsalter. Molekylen innehåller D-glukos, D-mannos och D-glukuronsyra. Den produceras genom att blanda natrium- och kaliumsalt.
Xanthan är ett krämigt vitt pulver som lätt löser sig i både varmt och kallt vatten och bildar en viskös, pseudoplastisk lösning. Det används som stabilisator, emulgeringsmedel, förtjockningsmedel, suspensionsmedel och skumförstärkare för livsmedel. Xanthan har extraordinära och mycket användbara egenskaper. Det har redan en hög viskositet vid låg koncentration, visar en stabil viskositet vid temperaturfluktuationer och är mycket pH-, frysnings- och upptiningsstabilt.
Kvaliteter: Livsmedel, kosmetik, apotek, tekniska tillämpningar
Utseende: : vitt pulver
CAS-nummer: : 1138-66-2
EG-nummer: : 234-394-2
Granulering: 60 / 80 / 200 mesh
Lagring: : bör förvaras på en sval, torr och ljusskyddad plats, i förseglad förpackning