Xantangummi
Xanthan är en polysackarid som bildas av mikroorganismen Xanthomonas campestris. Grunden för fermenteringsprocessen utgörs av sockerhaltiga ämnen och närsalter. Molekylet innehåller D-glukos, D-mannos och D-glukuronsyra. Tillverkningen sker genom blandning av natrium- och kaliumsalt.
Xanthan är ett krämigt vitt pulver som lätt löser sig i både varmt och kallt vatten och bildar viskösa, pseudoplastiska lösningar. Det används som stabilisator, emulgeringsmedel, förtjockningsmedel, suspensionsmedel, strukturförbättrande medel och skumförstärkare för livsmedel.
Xanthan har exceptionella och mycket nyttiga egenskaper. Det ger hög viskositet redan vid låga koncentrationer, visar stabil viskositet vid temperaturvariationer och är mycket pH-, frysnings- och upptiningsstabil.
Utseende: vitt eller vit-gulaktigt pulver
CAS nr: 11138-66-2
EG nr: 234-394-2
Granulering: 60 / 80 / 200 mesh
Ursprungsland: Österrike
Minsta hållbarhet: 36 månader
Kvaliteter: Speciella kvaliteter för livsmedels-, läkemedels-, kosmetik- och teknisk användning