Soja
Soja i Västafrika
Soja är en baljväxt som härstammar från Asien och odlas i stor utsträckning för sina protein- och oljerika frön. Den används för livsmedels-, industri- och jordbruksändamål.
Sammansättning:
Soja är rik på högkvalitativt protein, essentiella fettsyror, vitaminer (B, E) och mineraler (järn, kalcium, magnesium).
Bearbetade produkter: Soja omvandlas till en mängd olika produkter, inklusive:
- Livsmedel: sojamjölk, tofu, soja sås, sojaolja, texturerade växtproteiner, etc.
- Industriella: bioplast, bläck, ljus.
- Jordbruk: sojakakor som används som djurfoder.
Ekonomisk och jordbruksmässig betydelse:
Soja är en viktig aktör inom den globala handeln, odlas främst i USA, Brasilien, Argentina och Kina.
Dess tillämpningar inom livsmedels-, energisektorer (biobränslen) och djurfoder gör den till en strategisk resurs för exportekonomier.
Miljöfrågor:
Den intensiva odlingen av soja, särskilt i Sydamerika, är kopplad till problem som avskogning och jorderosion.
Soja förblir en pelare i den globala livsmedelsförsörjningen och en nyckelingrediens i övergången till mer hållbara växtproteiner och industriella lösningar.