Körsbär - Körsbär för Export
Körsbär, som används i många drycker och sötsaker med sin söta arom, är en populär frukt, men dess hälsofördelar nämns sällan av experter (åtminstone inte lika mycket som för växter).
Trots att det finns olika typer av körsbär (söta, sura, svarta, röda...) tillhör körsbärsträd "Prunus"-familjen. De flesta körsbärsträden som odlas i vårt land är "Prunus avium", och detta träd växer i Nordafrika, Västra Asien, Tunisien och Marocko. Det sura körsbärsträdet (Prunus cerasus) växer främst i Europa (inklusive Turkiet) och sydvästra Asien. Turkiet är den tredje största producenten av sura körsbär i världen, efter Ryssland och Ukraina, och den största producenten av söta körsbär (enligt siffror från 2009).
Körsbärsträdets blad, som får lite sol, blir så stora som möjligt för att fånga så mycket ljus som möjligt. Blad som får mycket sol blir tjockare för att öka sin "fotosyntes"-kapacitet.
Typ: Ziraat 900, Sweet Heart, Regina
Smak: Saftig, söt, rödköttig
Storlek: +24, +26, +28, +30mm
Skördeställe: Izmir, Denizli, Isparta, Afyon, Konya