Ekologiska Skurna Nässleblad
Brännässlan
Alla har förmodligen blivit stuckna av brännässlor. Det svider och därför kallas brännässlor för ett ogräs. Men växten har också en annan sida. Du kan äta den! Kokt nässla har en smak som påminner om spenat med gurka.
Hälsosamma egenskaper hos brännässlan
Brännässlan innehåller många olika hälsosamma ämnen, inklusive vitamin C och olika B-vitaminer, vitamin E och K. Mineraler, särskilt järn, kisel och kalcium. Den är också en viktig källa till klorofyll. Men tanniner, proteiner, flavonoider (antioxidanter), slemmiga ämnen och fibrer finns också i brännässlan.
Vad kan du göra med brännässlan?
Brännässlan används i recept för polenta, pesto, puré, nässelsoppa eller som örtte. Den har antiinflammatoriska egenskaper, är bra för att rena urinvägarna och levern och hjälper dig att hantera stress och trötthet bättre. Nässellövet har en naturligt mild, vegetabilisk smak. Torkad nässla l...