Vietnamesisk Ris
Ris klassificeras efter kornens längd:
- Rund ris: genomsnittlig längd mindre än eller lika med 5,2 mm - Förhållande längd/bredd mindre än 2.
- Medel- eller halv-lång ris: genomsnittlig längd större än 5,2 mm och mindre än eller lika med 6 mm - Förhållande längd/bredd mindre än 3.
- Lång ris: genomsnittlig längd större än 6 mm.
Ris klassificeras också utifrån procentandelen krossade korn (korn som krossats under de olika bearbetningsstegen), det innehåller:
- med en maximal halt av krossat ris på 5%.
- Ris: - innehållande 15% eller mindre av krossat ris.
- Andra klassens ris: - med en maximal halt av krossat ris på 50%. När det gäller förkokt ris motsvarar de acceptabla gränserna för krossat ris de ovanstående procentsatserna plus 10% i absolut värde.
De krossade korn separeras från de andra korn och används för djurfoder, risflingor eller för tillverkning av kaffe.