Extra virgin olivolja - Extra virgin olivolja
SPECIFIKATION FÖR OLIVOLJA
Nivå av syra: < 1,0
Peroxidvärde: < 15 meq o /Kg
Sammansättning av fettsyror
Myristinsyra (C14:0): < 0,05
Palmitinsyra (C16:0): 7,5 - 20
Palmitoleinsyra (C16:1): 0,3 - 3,5
Margarsyra (C17:0): < 0,3
Margaroleinsyra (C17:1): < 0,3
Stearinsyra (C18:0): 0,5 - 5,0
Oljesyra (C18:1): 55 - 83
Linolsyra (C18:2): 3,5 - 21
Linolensyra (C18:3): < 1,0
Arachinsyra (C20:0): < 0,6
Gadolinsyra (C20:1): < 0,4
Beheninsyra (C22:0): < 0,4
Lignocerinsyra (C24:0): < 0,2
Steroler
Kolesterol: < 0,5
Brassicasterol: < 0,1
Campesterol: < 4,0
Stigmastanol: < 0,5
Beta-sitosterol: > 93,0
TESTMETODER
Specifik vikt vid 25° NGD 18 0909-0,920
Refraktionsindex vid 25° NGD 31 1,467-1,471
Jodinindex (Wijs) NGD 32 78-90
Saponifieringsindex (i natriumoleat – mg/kg) NGD 8 10 max.
Syra (i oljesyra %) NGD 10 0,5 max.