Fördelarna och användningen av baobab i matlagning
Den har många användningsområden, men framför allt är den känd för att göra den berömda energidrycken. Som exempel kan nämnas Bouye-juicen som avnjuts i Senegal under alla omständigheter. Pulvret som tas från baobabfröna löses upp i vatten eller mjölk, och smaksätts sedan med andra aromer (muskat, vanilj, ananas...) för att skapa en välsmakande cocktail. Det räcker med 2 matskedar baobabpulver i ett glas vatten, med lite kanel, och vi sätter i mycket lite socker för att bevara den goda syrliga smaken av pulvret.
Det blandas också med jordnötssmör, mjölk och hirs för att göra den senegalesiska Ngalakh, som är en mättande dessert som kan tillagas när som helst, men särskilt under påskhelgen.
Baobabpulvret som används i flera afrikanska länder har bindande, förtjockande och syraframkallande egenskaper, och det ingår i såser, spannmål (hirsk, majs, sorgo, fonio...), och krämer.