Stärkelse - majsstärkelse
Stärkelse, även känd som amylum, är en viktig livsmedelsprodukt och biomaterial som används världen över för olika ändamål.
Stärkelse är ett smaklöst, fluffigt vitt pulver som är olösligt i kallt vatten och alkohol.
Stärkelse är en polysackarid som består av 1,4-bindningar mellan glukosmonomerer.
Den kemiska formeln för stärkelsemolekylen är (C6H10O5)n.
Användningar:
Livsmedelsindustrin
Lim (varm-lim, stämplar, bokbindning, kuvert, etiketter, trälim, laminat, bilindustri)
Pappersindustrin (papperssäckar, pappersbeläggning, engångsblöjor, kvinnliga produkter)
Byggindustrin (betongblockbindare, asbest, lera/kalkstenbindare, brandbeständigt väggskivor, gipsbindare, färgfyllnad)
Textilindustrin (varpstorlek, tygbehandling)
tryckning
Kosmetik- och läkemedelsindustrin
Gruvindustrin
drillmudder för oljeborrning
biologiskt nedbrytbar plastfilm
läderbehandling
CAS-nummer 9005-25-8
Molekylvikt Variabel
Densitet Variabel