Laser teknik

Laser är enheter som kan generera kohärent ljus med hög intensitet. Detta ljus kan användas för skärning, svetsning, gravyr, märkning och materialbearbetning. Laserteknik används inom många olika områden, inklusive medicin, industri, forskning och utveckling.

En laser består av ett lasermedium, en pump, en resonator och en lins. Lasermediet är det material som genererar laserstrålningen. Det kan vara en fast kropp, gas, vätska eller plasma. Pumpen tillhandahåller energin som stimulerar lasermediet att oscilla. Det kan vara en kemisk reaktion, en elektrisk urladdning eller en laser. En resonator genererar laserstrålen. Den består av två speglar där laserstrålen reflekteras fram och tillbaka. Genom linsen fokuseras laserstrålen på en liten punkt för precision.

Det finns olika laserteknologier. De vanligaste är CO2-laser, fiberlaser och diodlaser. Vilken laserteknologi som är mest lämpad för en specifik tillämpning beror på faktorer som det material som ska bearbetas, den nödvändiga noggrannheten och önskad hastighet. Genom att använda dessa faktorer kan lasertyperna klassificeras och deras olika egenskaper och tillämpningar fastställas.

Laserteknik erbjuder hög precision, hög hastighet, beröringsfri bearbetning, rena och icke-termiska metoder för olika användningsändamål.