Livsmedelsteknik

Livsmedelsteknik handlar om biologiska och kemiska processer samt modern teknik inom livsmedelsproduktion och -bearbetning. Det industriella tillverknings- och bearbetningsprocessen av livsmedel ska utformas säkert, kvalitativt och effektivt. Det inkluderar främst bearbetning av vegetabiliska och animaliska råvaror för att producera hållbara, färdiga och hälsosamt ofarliga livsmedel. Inom hela livsmedelsbranschen används livsmedelsteknik. Jordbruk, livsmedelsbearbetning och livsmedelsförpackning använder tekniken för att göra hela processen med livsmedel säkrare, mer hållbar och effektiv. Tillämpningsområden för livsmedelsteknik finns inom alla branscher där arbete med livsmedel eller användning av livsmedel förekommer. Den bidrar inom dessa områden till att producera högkvalitativa och säkra livsmedel samt möjliggör säker konsumtion av livsmedel. Produkterna från denna industri möjliggör förenkling och förbättring av förberedelse, bearbetning och produktion av livsmedel, drycker och livsmedel i olika sammanhang.